Gluten allergie en een glutenvrij dieet

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en in de meeste haver. Verder zit het ook in producten, die van deze granen gemaakt zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, cake en taart. Verder zitten er ook gluten in producten waarvan je het absoluut niet verwacht. Voorbeelden hiervan zijn ingrediënten van soepen (bindmiddel, vermicelli of vlees), sauzen, snoepjes, sommige soorten ijs en bier.

Glutenallergie

Glutenallergie is een aandoening van het spijsverteringsstelsel, die in de volksmond ook wel bekend staat als coeliakie of glutenintolerantie. Gluten zijn in principe onschuldige en niet giftige stoffen voor ons lichaam, maar bij mensen met een glutenallergie reageert het lichaam zeer heftig op deze voedingsstof. Het afweersysteem ziet de gluten als gevaarlijk en zal een ontstekingsreactie opwekken om de indringer te bestrijden. Door het eten van gluten ontstaat er dus een ontsteking in de dunne darm, wat ernstige maag- en darmklachten met zich mee kan brengen. De darmontsteking zorgt er namelijk voor dat de overige voedingsstoffen niet meer goed opgenomen kunnen worden. Vaak weten mensen in het begin niet ineens dat ze een glutenallergie hebben, totdat ze ontzettend ziek worden door een tekort aan voedingsstoffen. Het hebben van glutenallergie is vaak erfelijk, maar zeker niet altijd.

Symptomen gluten allergie

Het hebben van een glutenallergie betekent dus dat je zeer strikt op moeten letten, dat ze geen gluten eten. Doen ze dit toch, dan zijn dit de meest voorkomende symptomen: verstoringen van de stoelgang (diarree/obstipatie), gewichtsverlies, buikkrampen, vermoeidheid, pijn in de botten, botontkalking, bloedarmoede, gezwollen buik, en een onregelmatige menstruatiecyclus.

Over het algemeen is een glutenallergie goed te behandelen.  Maar een tijdige diagnose is wel een pre. Bij kinderen kan het namelijk voor een tekort aan vitamines en mineralen zorgen, waardoor het groeiproces en de ontwikkeling geremd wordt. De belangrijkste behandeling van een glutenallergie is simpelweg glutenvrij gaan eten. Hierdoor komt het slijmvlies van de darmen weer volledig tot rust, met als gevolg dat de darmwand zich kan herstellen en weer normaal voedingsstoffen kan opnemen. Naast dit glutenvrij dieet is het wel essentieel, dat de voeding wordt aangevuld met enkele vitamines, om zodoende het lichaam weer op kracht te laten komen.

Glutenvrij dieet

Het glutenvrij dieet is een dieet dat absoluut niets met afslanken te maken heeft. Echter het is helemaal niet makkelijk om je dieet zo te veranderen zodat het volledig glutenvrij is. Hiervoor moet je levensstijl drastisch aangepast worden, aangezien veel van de dagelijkse producten die je eet gluten bevatten. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel glutenvrije producten te verkrijgen in de supermarkt. Dit maakt het voor mensen met een glutenallergie een stuk makkelijker om gevarieerd te eten. Veel mensen met een glutenallergie kiezen er echter voor om zelf brood te bakken met glutenvrije producten.

Glutenvrij brood bakken

Voor het bakken van glutenvrij brood zijn er verschillende recepten op internet te vinden, maar niet al het glutenvrij brood is lekker. Door het ontbreken van gluten wordt het brood vaak droog en korrelig. Dit kan ondervangen worden door alle ingrediënten op het juiste moment en in de juiste verhouding toe te voegen. Hieronder zal ik een recept met jullie delen.

Benodigde ingrediënten:

–        600 ml melk

–        Zakje gist (circa 7 gram)

–        2 pakken broodmix (2x 500 gram)

–        60 gram suiker

–        30 gram zout

–        2 eieren

–        6 eetlepels olijfolie

–        200 ml lauw water

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 50 graden en vet het bakblik in. Verwarm vervolgens 600 ml melk 2 minuten op 800 watt in de magnetron. Doe het zakje gist in een koffiekopje en voeg één theelepel suiker toe en roer het geheel goed door elkaar. Vervolgens voeg je ongeveer 200 ml warme melk toe. Voor het maken van de broodmix doe je beide pakken broodmix in een kom. Voeg vervolgens twee eieren, 6 lepels olijfolie en het gistmengsel toe. Roer dit mengel goed en voeg daarna 60 gram suiker, 30 gram zout, 200 ml lauw water en het restant van de warme melk toe. Gebruik een mixer om het mengsel voor 5 minuten te mixen en verdeel het deeg over het bakblik.
Daarna zet je het bakblik in de oven en laat je het deeg ongeveer een uur rijzen, dit verleng je steeds met 15 minuten totdat het deeg ongeveer 1 cm onder de rand van het bakblik zit. Haal vervolgens de bakblikken voor 10 minuten uit de oven en verwarm de oven tot 220 graden. Daarna zet je de bakblikken voor het bakproces in de oven. Bak ze in ongeveer 30 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is.

Wil jij afvallen zonder dieet? De afvallen zonder dieet club helpt jou om verantwoord en gegarandeerd van jou overgewicht af te komen.