Astma en sporten

Astma en sporten

Astma is een veel voorkomend probleem onder de Nederlandse bevolking. Zo waren er op 1 januari 2007 zeker 450.000 mensen die in meer of mindere mate last hadden van astma. Iedereen kent wel iemand met astma, maar wat is astma nu precies. Astma is een chronische aandoening van de luchtwegen. Hierdoor kan er op sommige momenten, bijvoorbeeld door prikkelende stoffen of stoffen waar iemand allergisch voor is, door een verkoudheid of door hevige inspanning een astma-aanval optreden.
Bij zo’n astma-aanval treedt er een ontsteking van de luchtwegen op, waardoor ze prikkelbaar worden en meer slijm produceren. Dit alles kan leiden tot benauwdheid, hoesten, piepende ademhaling en kortademigheid.

Oorzaken van astma

Astma kan op verschillende manieren ontstaan en er is geen duidelijke hoofdoorzaak voor het ontwikkelen van astma aan te wijzen. De meeste mensen met astma zijn allergisch (70 tot 80%), waardoor astma veroorzaakt wordt door de allergische prikkels die ze inademen. Het lichaam reageert dan op de antistoffen die gemaakt worden als reactie op de allergische prikkel. Daarnaast is uit onderzoek bekend dat de aanleg voor astma erfelijk is. Wanneer een van de ouders astma heeft, dan is de kans 50% dat het kind ook astma krijgt. Als beide ouders astma hebben, dan heeft het kind zelfs 70% kans op het krijgen van astma. Naast deze erfelijke vorm van astma bestaat er ook een beroepsmatige vorm van astma. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen die tijdens het werk langdurig blootgesteld zijn aan kleine stofdeeltjes. Ten slotte wordt er tegenwoordig ook een verband gelegd tussen astma en zwaar overgewicht.

Inspanningsastma

Inspanningsastma is een speciale soort van astma, waarbij de patiënt benauwt raakt door inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten of als je een sprintje trekt om de trein te halen. Dit type astma treedt vooral op wanneer je te snel in beweging komt. Daarom is het bij deze vorm van astma van belang dat je rustig aan begint met een activiteit, zodat je longen kunnen wennen aan de overgang tussen rust en inspanning. Met die reden raad ik mensen met inspanningsastma aan om een uitgebreide warming up te doen van zo’n 15 a 20 minuten. Mocht je tijdens je warming up alsnog klachten krijgen, dan is het zaak om de intensiteit van de warming up te verminderen. Verder kunnen stress en bepaalde emoties, vooral bij inspanningsastma, de klachten verergeren. Ook de temperatuur en de vochtigheid van de ingeademde lucht speelt een rol. Zo is een koude en vochtige lucht vaak erg vervelend voor mensen met inspanningsastma.

Behandeling van astma

Heden ten dagen zijn er goede middelen om de symptomen van astma te bestrijden. De meeste medicijnen tegen astma worden met behulp van een puffer/inhalator direct via de mond ingeademd, waardoor ze direct in de longen terecht komen. Een puffer heet officieel een inhalator en bevat een bepaald geneesmiddel. Welk geneesmiddel hangt af van het type astma. Zo kan een puffer een luchtwegverwijder bevatten, welke binnen 5 minuten gedurende ongeveer 6 uur de klachten aanpakt. Deze medicijnen zorgen er voor dat de spiertjes in uw luchtwegen ontspannen, waardoor de luchtwegen verwijden. Daarnaast zijn er ontstekingsremmers, welke de ontstekingen in de longen bestrijden. Daardoor reageren de longen minder hevig op de prikkels en heb je minder last van de astmatische klachten. Het nadeel van ontstekingsremmers is dat ze pas na een paar weken effect hebben op onze luchtwegen.

Sporten als behandeling tegen astma

Zoals we allemaal wel weten is een gezonde levensstijl voor iedereen gezond. Dit is ook zeker het geval voor mensen met astma. Voor astma patiënten kan het soms lastig zijn om te sporten, maar uiteindelijk verbetert het de conditie van je longen en heb je minder last van de astmatische klachten.

Door te sporten of te bewegen worden de ademhalingsspieren sterken en neemt de longinhoud toe. Hierdoor krijg je een groter uithoudingsvermogen, word je fitter en verbeterd ook je weerstand. Daarom raad ik astma patiënten aan om minstens vijf dagen per week een half uur te bewegen. Hierbij hoeft het niet altijd te gaan om zeer intensieve inspanningen. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets, neem de trap in plaats van de lift of maak iedere dag een korte wandeling tijdens de lunch. Door al deze extra inspanningen zal je merken dat je conditie verbetert en je astmatische klachten verminderen.

Proteine dieetproducten of dieetvoeding kopen in Oost-Vlaanderen? Dan zit je goed in de shop van Beaustyle in Ninove. Beaustyle is verdeler van zowel Kyalin als Lignavita Dieetproducten. De artikelen kunnen in onze winkel te Ninove aangekocht worden of alle Lignavita producten kunnen onmiddellijk in onze webshop besteld worden.